20 februari 2020

Geheimen van regievoeren tijdens tweede werksessie verbinders

“De essentie van samenwerking is verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en anderen.” Dit is een van de uitspraken die werd gedaan tijdens de tweede werksessie van alle verbinders op donderdag 13 februari in Utrecht.

De ochtend stond in het teken van regie voeren. In de essentie van het programma Met Andere Ogen gaat het om samenwerken; Om samen met andere professionals het belang van het kind (en ouders) centraal te stellen. Hoe past regie voeren hierin?  Hoe kun je in de rol van regisseur deze samenwerking faciliteren?

Verschil

Hans Licht nam ons mee in de geheimen van regievoeren zonder macht, netwerkregie, kernbegrippen in gezonde relaties en het verschil tussen een opdracht en een opgave. Hierover zijn verschillende uitspraken gedaan:

“De rol van de regisseur is balans zoeken tussen energie en voortgang creëren en ook aanspreken op kwaliteit en soms 'joykilling' te moeten doen.” 

“Je kunt in zo’n harmoniemodel komen dat het allemaal een beetje mistig wordt. Hoe kun je regievoeren en ook scherpte aanbrengen?” 

“De essentie van samenwerking is verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en de anderen.” 

Verbinden

In de gesprekken tussen de regio's kwamen een aantal zaken naar voren. Zo helpt het bespreken van casuïstiek bij het verbinden op de gezamenlijke opgave. Ook een mix tussen bestuurders en uitvoerders in bijeenkomsten helpt betrokkenen om het zelf ook voelen. Zo laat je de opgave mét elkaar doordringen. 

 


Delen