25 juni 2022

Judith Webber wil Nederland onthokken

Judith Webber heeft een missie: Nederland onthokken. Daarover praat ze al verschillende seizoenen in haar podcast ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’. Ze gaat in gesprek met voorbeeldmakers (leiders, mede-veranderaars en professionals) en onderzoekt met haar gasten de vraag hoe kunnen we meer ruimte bieden voor talent, verbinding, vertrouwen & veiligheid in organisaties en het onderwijs. Een onderwerp dat goed past bij de bedoeling van Met Andere Ogen.

Zo ging ze  bijvoorbeeld in gesprek met Claire Boonstra van Operation Education en Bert Heeling over geweldloze communicatie in de klas. Kort geleden publiceerde ze haar podcast met Astrid Ottenheym, bestuurlijk ambassadeur van MAO en directeur-bestuurder van Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland.

Het onderwerp, hoe kan het ook anders, was met andere ogen kijken. Anders kijken in onze complexe wereld. Juist die complexiteit zorgt voor het denken in hokjes, om de werkelijkheid te simplificeren om het te kunnen bevatten. Voor je het weet denken we vanuit dat hokje dat dát de waarheid is. We realiseren ons niet dat we denkfouten maken, oordelen. Zonder te checken bij de ander gaan we vervolgens wel handelen vanuit dat beeld.

Ook ging het gesprek over beweegredenen van professionals en leiders en hoe die ontkrachtend of bekrachtigend werken. Hoe kunnen we met elkaar vrijer kijken, open onderzoeken over zaken die moeilijk zijn. Niet alleen haar werk in het samenwerkingsverband maar ook het NRO-onderzoek Perspectiefwisseling door leerkrachten in het omgaan met moeilijke gedrag waar Astrid als promovendus actief mee is passeerden de revue. Conclusie van het gesprek: We mogen dieper kijken 


Nieuwsgierig? Via de onderstaande links kom je bij de podcast:
 
Van hokjes naar puzzelstukjes op Spotify: https://lnkd.in/dQhMus9n

Van hokjes naar puzzelstukjes op Buzzsprout: https://lnkd.in/dma3QkW6

Van hokjes naar puzzelstukjes op Apple Podcasts: https://lnkd.in/ddAD4-kz

Van hokjes naar puzzelstukjes op Podfan: https://lnkd.in/dGrdYUSy

Of ga naar haar website.