Resultaten pilots Jeugdzorgboerderijen

Jeugdzorgboeren zijn een belangrijke speler in de jeugdzorg, maar brengen dat te weinig voor het voetlicht. Dat was een van de conclusies tijdens een bijeenkomst op 11 april 2024 van een aantal jeugdzorgboeren, het bestuur van de Federatie Landbouw en Zorg, vertegenwoordigers van het NJi en VWS. Die dag werden resultaten gepresenteerd van de pilots die ontstaan zijn naar aanleiding van een werkconferentie op 19 mei 2022, waarin twintig jeugdzorgboeren, onderzoekers en beleidsmakers met elkaar in gesprek gingen om input te vergaren voor de Hervormingsagenda van het ministerie van VWS en de VNG.

Deze werkconferentie was een initiatief van de Eleven Floawers Foundation in samenwerking met de Federatie Landbouw en Zorg. Eleven Floawers Foundation stimuleert veranderingen die inclusiviteit bevorderen voor mensen die leven in een achterstandssituatie. Zij steunden ook de pilots, die gebaseerd zijn op de drie pijlers die in dat gesprek genoemd waren door Peter Dijkshoorn: instroom, doorstroom en uitstroom. Uiteindelijk was er één pilot die zich richtte op preventie, één op instroom en doorstroom en één op uitstroom.

Hervormingsagenda Jeugd

Tijdens de bijeenkomst waarin de pilots en de resultaten daarvan werden gepresenteerd, gaf Jan Jaap Janse van VWS een lezing over de Hervormingsagenda Jeugd. Jan Jaap vertelde over het aanpakken van problemen om te zorgen dat jeugdigen op de goede plek terecht komen. Er is al een kwaliteitskader met diverse kwaliteitsstandaarden, beroepscodes en handreikingen om daarbij te helpen. De Hervormingsagenda is hiermee bezig door aandacht te besteden aan Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL), een bundeling van inzichten en ondersteuning op maat.

Durf ‘nee’ te zeggen

VWS raadt zorgboeren aan om helder maken: waar ben je wel en waar ben je niet van? Durf het goede gesprek met gemeente aan te gaan, en durf daarin ‘Nee’ te zeggen als er eisen aan je gesteld worden waarvan je weet dat je ze niet waar kan of wil maken.

In het kader van preventie benoemde Janse wat de Hervormingsagenda er nu aan doet om ervoor kunnen zorgen dat kinderen niet onnodig in de zorg komen, zoals het inzetten op het Versterken van de pedagogische basis van gezinnen, en wijst op de handreiking die het NJi heeft uitgebracht en de webinars van VNG, NJi en Met Andere Ogen mei/juni met goede voorbeelden over verbeteren van de pedagogische basis.

Verder wees Janse op de Verbindingsroute opvang/onderwijs/zorg voor verbetering samenwerking in het tweede kwartaal van 2024 en dat er wordt ingezet op stevige lokale teams die samenwerken met andere domeinen, zoals bestaanszekerheid en volwassen-GGZ.

Versnippering

Een ander punt wat werd aangestipt was de versnippering en regionalisering, vooral dat elke gemeente andere (kwaliteits)eisen stelt. De Hervormingsagenda is daarom bezig met een zorgvormenlijst waardoor specialistische zorg straks op minimaal regionaal niveau wordt ingekocht en waarbij de regio’s wettelijk worden vastgelegd. De verwachting is dat ook niet-specialistische zorg straks vaker op regioniveau wordt ingekocht.

Dat gaf wat onrust in de zaal, maar Jan Jaap wist die wel een beetje weg te nemen. Hij raadde de zorgboeren aan zelf transparant maken waarop je wil worden getoetst, dat je kwaliteitsinstrumenten gebruikt en nogmaals dat je ‘nee’ durft te zeggen.

Daarna werden de pilots gepresenteerd. Bekijk ze online.

Lees ook het artikel van 19 mei 2022.

Downloads

De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel: