10 februari 2020

Hoge opkomst masterclas Interprofessionele samenwerking voor kinderen en jeugd in Zwolle

De masterclass Interprofessionele samenwerking voor kinderen en jeugd in Zwolle van 8 januari jl. werd met 140 deelnemers boven verwachting goed bezocht.

De masterclass werd georganiseerd namens de Campus Kind en Educatie om de regionale interprofessionele samenwerking te stimuleren.

De Campus Kind en Educatie is een samenwerking tussen de hogescholen KPZ en Via en de Mbo-Menso Alting en Landstede. De opleidingsinstituten werken samen het regionale werkveld voor Educatie (0-18), Kinderopvang, Sociaal Werk, Jeugdhulp en Lokale Overheden. De samenwerkingspartners buigen zich over regionale vraagstukken op het gebied van arbeidsmarkt en personeelstekorten, investeringsfonds interprofessioneel werken, vormgeving van diverse interprofessionele en actuele opleidingen als het ad Pedagogisch Professionals Kind en Educatie en de Masters Leiderschap en Innovatie en Interprofessioneel Werken met Jeugd.

Gevarieerd publiek

In de volle zaal zat een zeer gevarieerd publiek uit de sectoren educatie, kinderopvang, jeugdhulpverlening en sociaal werk en ook lokale overheden (gemeente). Mooi om deze professionals met elkaar in gesprek te zien. Het thema leeft! René Peeters, bestuurlijk ambassadeur Met Andere Ogen, sprak over het door de Coalitie vastgestelde implementatieplan en het verbeteren van de aansluiting onderwijs-zorg-jeugd. Janny Reitsma van PACT voor Kindcentra, presenteerde de beroepsrollen van het IKC. Daarna vertelde Anne Looijenga, directeur dienstverlening KPZ, over regionale initiatieven en de huidige projecten van de Campus. Voor geïnteresseerden zijn in de bijlage zijn hun presentaties te downloaden.

Drie thema’s

Na de presentaties was er een werkveldraadpleging in ronde tafels rondom drie thema’s:

  • Kennis en interventies eerste 1000 dagen van kinderen
  • Doorbreken van grenzen van -1-18 jaar door boundary crossing
  • Samenwerking Onderwijs-zorg-jeugd en nieuwe beroepsrollen

René Peeters liep rond en deelde daarna zijn indrukken met de zaal. Vervolgens kwamen deelnemers van de Steenwijklandse organisatie Samen voor Ryan op het podium (professionals van de gemeente, GGD, onderwijs, kinderopvang). Zij werden door Peeters bevraagd over hun werkwijze.

Daadkracht 

Ter gelegenheid van de bijeenkomst is het boekje Daadkracht uitgegeven. Hierin vind je meer informatie over de regionale initiatieven van de Campus.

Het boekje is uitgereikt aan de wethouder en aan betrokkenen van het initiatief Samen voor Ryan in Steenwijkerwold. De Campus Kind en Educatie is betrokken bij dit bijzondere initiatief met verschillende projecten en met de inrichting van een Kennisacademie. Daadkracht is te downloaden in de bijlage.

We kijken terug op een geslaagde avond.

Anne Looijenga,

Directeur Dienstverlening KPZ en lid Programmateam Campus Kind en Educatie

Downloads

De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel: