Masterclass regie voeren toont oplossingsrichtingen

Tijdens masterclass regie voeren in netwerken van 15 september jl. maakten deelnemers kennis met het gedachtegoed rond netwerkregie. Ze wisselden uit over wat er nodig is om succesvol samen te werken en er werden handvatten aangereikt voor hoe jij je rol als regievoerder kunt pakken.

Regie voeren is de doelgerichte beïnvloeding van partijen om een gezamenlijke opgave te realiseren. De kernvraag is hoe je verantwoordelijkheid kunt dragen zonder dat je erover gaat. Tijdens de masterclass werd hierbij stilgestaan. Je werkt hierbij niet vanuit doorzettingsmacht, maar vanuit creatiemacht: het vermogen om anderen vrijwillig te laten meedoen en samen te creëren. Hierbij ligt de focus op doelen, belangen en energie en dit is gebaseerd op goede relaties. Tijdens de workshop werden er praktische handvatten aangereikt voor het steeds weer centraal zetten van de opgave in het netwerk, het omgaan met organisatiebelangen en het stimuleren van gezonde samenwerkingsrelaties. Dit werd vervolgens ook vertaald naar benodigde kwaliteiten voor het regieteam en taken voor de netwerkregisseur.

Reacties

De deelnemers gaven na afloop terug dat ze het een waardevolle workshop vonden. Hieronder enkele reacties van de deelnemers:

‘Lekker om even de theorie te horen en te herkennen en oplossingsrichtingen te zien.’

‘Meer taal hebben voor wat je doet en kunnen adresseren van signalen die je ziet in het netwerk.’

‘Veel vaker rollen bespreken en de vraag stellen of we nog op de goede lijn zitten in onze opgave.’

‘Steunend om van anderen te horen dat het worstelen is.’

‘Het ligt niet aan mij persoonlijk, ik moet gewoon wat dingen in het proces regelen en daar heb ik nu handvatten voor!’

 

Ben je ook geïnteresseerd in deze masterclass? Laat het weten via metandereogen@vng.nl. Naargelang de behoefte organiseren we een tweede editie.