De Kennisrotonde draait!

Op Kennisrotonde.nl komen sinds een paar maanden niet alleen vragen binnen over onderwijs, maar ook over opgroeien, opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het platform begint bij jeugdprofessionals, pedagogen, intern begeleiders en al die andere jeugdprofessionals steeds bekender te worden.

De Kennisrotonde is jaren geleden opgericht door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Sinds een paar maanden zijn de NWA-route Jeugd en het NJI aangehaakt om nog veel meer professionals en beleidsmakers te laten profiteren van wetenschappelijke kennis die op de plank ligt en waar in de praktijk behoefte aan is.

#haaldekennisvandeplank

Op kennisrotonde.nl kun je terecht met kennisvragen waar je in je werkpraktijk tegenaan loopt. Je dient een vraag in en een kennismakelaar helpt je vervolgens om je vraag ‘onderzoekbaar’ te maken. Vervolgens gaat een onderzoeker aan de slag om te kijken of er al wetenschappelijke kennis beschikbaar is waarmee die vraag te beantwoorden is. Meestal is dat antwoord er binnen enkele weken.

Bijvoorbeeld

Onderstaande vragen zijn recent beantwoord. Op Kennisrotonde.nl vind je nog veel meer vragen van collega-professionals die via de Kennisrotonde beantwoord zijn. Je kunt het dus ook gebruiken als kennisbank.

‘Welke invloed heeft gezinsproblematiek op gedragsontwikkeling van kinderen tot 6 jaar?’

Het antwoord op deze vraag vind je hier

De vragensteller is geïnterviewd over de achtergrond van zijn vraag en wat er in de praktijk met het antwoord gebeurt. Dat interview lees je hier  [Link naar https://nwa-jeugd.nl/nieuws/hebben-problemen-in-het-gezin-invloed-op-de-gedragsontwikkeling-van-kinderen/

‘Is onze screeningsvragenlijst (SDQ) geschikt om problemen te signaleren in gezinnen met een migratieachtergrond?’

Het antwoord op de vraag vind je hier

De vragensteller en de onderzoeker zijn geïnterviewd over de achtergrond van de vraag en over hun samenwerking. Dat interview lees je hier