14 september 2021

Het verhaal van de hoogbegaafde Dirk

Met Andere Ogen maakt een special over hoogbegaafdheid die als gespreksstof dient voor de dialoogsessie op 13 oktober in Pakhuis de Zwijger. Wij spraken daarvoor met zes ervaringsdeskundigen over hun ervaringen: wat kwamen zij tegen op hun pad? Wat of wie heeft hen het meest geholpen? Waar hadden zij het meest behoefte aan? Hier het verhaal van Dirk.

Het verhaal van Dirk is onderdeel van een special over hoogbegaafdheid die Met Andere Ogen voorbereidt voor de dialoogsessie op 13 oktober a.s. in Pakhuis de Zwijger. Wij laten hierin meerdere ervaringsdeskundigen aan het woord, van de 7-jarige Rudi, tot Paul van 58. Enkele hoogleraren hoogbegaafdheid zullen op de verhalen reflecteren. Met de special hoopt Met Andere Ogen een bijdrage te leveren aan het gesprek over de specifieke leer- en ontwikkelbehoeftes van een groep kinderen van wie we meestal denken: die redden het wel. Wij hopen dat hun verhalen zullen inspireren om met andere ogen naar ze te kijken, zodat we het uiteindelijk anders gaan doen, en anders gaan organiseren. 

Dirk uit Alkmaar is een reus met brede schouders die na de zomer is vertrokken naar Manchester voor het rugbyteam van de universiteit aldaar. Dirk ziet zijn toekomst in de sport: in rugby, of als mental coach van atleten. "Ik wil een game changer zijn", stelt hij zijn ambitie. 

Daar zag het in groep 5 nog niet naar uit. Dirk dreigde vanwege zijn woedeaanvallen een ‘probleemkind’ te worden. Ouders begonnen te klagen. Men "moest iets" met Dirk. Gelukkig was daar juf Joke en die zag het goed: Dirk kon wel eens hoogbegaafd zijn. Bingo. Hij kreeg een plekje in de hoogbegaafdenklas van meester Danne. Die leerde hem omgaan met zijn woede: weglopen, en pas terugkomen als de woede gezakt is. In diezelfde tijd kwam hij in aanraking met rugby. "Vijftien mafkezen in een team, geen flauwekul, gewoon doorbeuken en een hechte broederschap onderling, dit was wat ik zocht", vertelt Dirk. 

Lees hier het hele verhaal van Dirk